Biljana Obradović Bixy

Izrod u porodici


Dragi moji, otkriću vam nekoliko tajni o sebi. Pre svega, u mojoj porodici svi su svesni trovači samih sebe i svoje okoline, tzv. pušači, osim mene. Pitate se sigurno kako se osećam kao ugrožena vrsta.
Još kao tinejdžer, imala sam izgrađen svoj stav i nikada nisam želela da se poistovetim sa većinom. Tako sam iz principa odbijala cigarete kada bi me bilo ko iz društva ponudio, jer nikada nisam želela da radim nešto protiv svoje volje, samo zato što je „in“. Mnogi su upravo iz tog razloga i postali pušači – da bi bili važni u društvu i osećali se zrelije, a tinejdžerske godine su za takve stvari najosetljivije.
Ja sam se uvek šalila na svoj račun govoreći da sam cigarete probala još u drugom razredu osnovne škole i da mi nije više interesantno ono što mi je već poznato. Tako sam i do danas uspela da odolim tom poroku, okrećući se ka sportu i zdravom načinu ishrane.
Dok moji ukućani svako jutro piju jutarnju kafu i sa užitkom pale jednu za drugom cigaretu, ja pijem toplu vodu sa medom i cimetom i radim vežbe istezanja u kombinaciji sa jogom. Tako ja i kada je oblačno i tmurno „pozdravljam sunce“ svaki dan, kako bi moji ukućani rekli.
Pozdrav suncu je jedna od joga vežbi koja se sastoji od niza 12 različitih položaja tela u kombinaciji sa pravilnim disanjem.
Naravno, i kada odem na more, ili bilo gde što bi se moglo nazvati odmorom, moji jutarnji rituali ne izostaju i uvek su isti već godinama – vežbe za leđa i kičmu u krevetu, vežbe istezanja i snage, kao i neizostavna ovsena kaša ili neki sveže ceđeni šejk, sve više poznat kod nas kao „smuti“ (znam da će neki odmah reći – smuti pa prospi!).
Takodje, vodimo tihi rat u kući i oko toga! – Da li takva hrana može da drži čoveka sitim i koliko on može biti fizički izdržljiv sa tim?
Pa, moram priznati da sam ja počela sa ovsenom kašom kao preddoručkom, koja je posle isvesnog vremena postala moj doručak. Ne može ništa odjednom,  niti na silu. Htela sam da svom telu obezbedim dovoljnu dnevnu količinu B vitamina i biljnih vlakana, a da moj organizam ne bude preopterećen. Znam, mnogima ću zvučati kao dosadni vanzemaljac, ali to su neke stvari koje su sve vidljivije na duge staze i posle duže vremena. Mic po mic, evo sada i moja majka, kao i moja sestra jedu taj isti doručak sa mnom, iako svako ima neko svoje opravdanje. Mama zbog probave, a seka voli kad dodam kokosovo ulje, pa joj to dodje kao lagana poslastica.
U svakom slučaju, upornost se uvek isplati, pa vam predlažem da pokušate i vi, lepo i postupno, prvo da ne izostavljate vaš doručak, a drugo, da uvek izdvojite 15 – 30 minuta dnevno samo za sebe. Sigurna sam da to možete! 🙂
Dok sam radila u školi kao profesor muzike svi su mi se čudili zašto ustajem u 5.55h svako jutro kad nastava počinje od 8h, a treba mi 7 minuta do škole. Ali, to je taman dovoljno vremena da odradim obe serije vežbi, doručkujem, našminkam se i stignem na posao bez kašnjenja. Trudim se da svako jutro pročitam nešto novo, pa makar to trajalo i samo pet minuta, nekada je to nekoliko novih stranih reči, ali ako imate kontinuitet, može to postati solidan vokabular. Probajte i sami, pa ćete videti koliko pet minuta dnevno može biti veliko 🙂
Istina je da me neki moji bliski prijatelji zovu „robot“.
To je zato što od kada znam za sebe ne znam šta je dosada i moj mozak tu reč uopšte ne doživljava kao nešto prirodno. Ja pak mislim da je ovaj život isuviše kratak, a mogućnosti da čovek ispuni svoje vreme je toliko mnogo da bi nam malo bilo i deset života, sa podužim životnim vekom.
Ja uvek imam nešto da radim, a trudim se da baš u svemu uživam, pa makar to bilo i usisavanje kuće! Tako mi ništa ne pada teško i uvek brže završim posao, nego kada bih sve to radila preko volje.
Moj životni moto je naelektrisanje pozitivnom energijom.
Neki bi možda rekli – lako je u dobru biti dobar, ali ja bih rekla, da je lepota u nama samima. Ubedite sebe da vam je lepo i tako će vam i biti. Nema nikakve veze ni sa materijalnim statusom, niti sa statusom u društvu. Bitna je samo polazna tačka od koje gledamo na svet u kome živimo. Čovek u ovom surovom svetu mora obojiti svoj život vedrinom i pozitivnošću. Tako privlači pozitivno naelektrisane čestice iz kosmosa. Probajte, sigurna sam da će vam se otvoriti neki novi vidici 🙂

Tags:
, ,