Biografija

Biljana Obradović-Bixy je multitalentovana umetnica koja se bavi sviranjem, pevanjem, komponovanjem i pisanjem tekstova.

Diplomirala je muzičku pedagogiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Svoju energiju, emocije i senzibilitet najbolje iskazuje kroz pop muziku, iako veoma uspešno izvodi i druge muzičke žanrove. Svira nekoliko muzičkih instrumenata (klavir, gitara, flauta, saksofon i razne udaraljke) i peva na 20 stranih jezika. Estradnu karijeru započela je kao prva i jedina dama u Srbiji koja svira klavijature i peva – One girl show band.

Rođena je 21.10.1982. godine u Kraljevu.

Sa samo pet godina počela je da svira, pa je još kao devojčica nastupala u brojnim TV i radio emisijama. Svoje prve pesme komponovala je još kao osnovac, a prvi solistički koncert održala je sa 14 godina. Tu tradiciju nastavlja, pa je kao srednjoškolka često držala koncerte zabavne muzike u svom Kraljevačkom pozorištu.

Kao vrlo radoznala i svestrana ličnost počinje da učestvuje i u radu kulturno - umetničkih ansambala, raznih bendova, ali i gradskih i crkvenih horova.

Pred kraj studija, započinje rad na svom prvom CD-u, interesujući se sve više za studijski rad. Tako počinje da komponuje pesme za sebe i za druge izvođače, da piše tekstove, i ujedno da peva prateće vokale sebi i svojim kolegama.

Muzika je njena inspiracija i njen život. Pesme koje piše i izvodi lako nalaze put do srca obožavalaca.

Na Trećem srpskom festivalu zabavne muzike - Vrnjačka Banja 2008. godine, nastupa sa autorskom pesmom Neuništiva, za koju osvaja nagradu Legat produkcije, kao i pozitivne kritike novinara i publike. Sledeće godine, Biljana po drugi put učestvuje na Festivalu zabavne muzike u Vrnjačkoj banji 2009. sa dve autorske pesme i te godine opet osvaja nagradu Legat produkcije za pesmu Srce te biralo, koju je otpevao njen kolega Boban Čurlić.

Svoj prvi studijski i kantautorski projekat – CD pod nazivom “Neuništiva” izdaje 2009. godine. Album je objavila nacionalna izdavačka kuća PGP RTS.

Ovaj album predstavlja krunu njenog celokupnog dotadašnjeg rada i na najbolji način pokazuje njenu svestranost kao umetnika. Pored toga što je autor naslovne numere Neuništiva, tvorac je tekstova i muzike za sve pesme sa albuma, učestvuje u radu na aranžmanima kompozicija i peva prateće vokale za veći broj pesama. Ubrzo je usledilo i snimanje spota za naslovnu numeru albuma, čiji je i idejni tvorac.

Njene pesme odišu senzibilnošću i iskrenim emocijama, koje se ispoljavaju kroz jedinstveni vokalni izraz, melodične linije i ljubavne tekstove. Pored naslovne numere, odmah su se izdvojile pesme kao što su Ranjena srna, Kad nekog zavoliš i Nisi mi potreban, koje je publika doživela kao biografske priče i sa njima se poistovetila.

Nakon debitanskog albuma, objavljuje još dva singla - Neću plakati 2009. godine i pesmu - Kad žena pije 2010. godine.

Godine 2012. usledila je i saradnja sa akademskim glumcem Milanom Vejnovićem, koji je sa grupom autora za nju napisao kompoziciju No chance for us, sa kojom je učestvovala na takmičenju za izbor predstavnika Švajcarske za Evroviziju u Azerbejdžanu i u ogromnoj konkurenciji uspela da uđe u prvih pet participanata.

Iste godine snima novi singl Ničija, duet sa koleginicom Marinom Dilparić, koji u žanrovskom smislu predstavlja blagi iskorak u etno - pop. Spot za ovu interesantnu numeru jedan je od prvih spotova u Srbiji snimljen u 3D tehnologiji.

U međuvremenu objavljuje još tri kantautorska singla. Srce od čelika 2014., pesma koja dve godine kasnije dobija internacionalnu nagradu za najbolju pop-fank kompoziciju Akademia Awards 2016. u Los Anđelesu. Zatim 2015. sledi sentimentalna pop balada Šta nam ostaje, a 2016. godine objavljen je i popularni hit Otrov i lek. Ova pesma je konačno žanrovsko uobličenje onog stila kome je oduvek težila - jaki naboj emocija sa lirskom tematikom upotpunjen bogatim aranžmanom. Nekoliko meseci kasnije, januara 2017. godine po drugi put osvaja internacionalnu nagradu - Akademia Awards u Los Anđelesu za najbolju pop pesmu - Otrov i lek.

Godine 2016. osniva i svoju izdavačku kuću za digitalnu distribuciju muzike širom sveta pod nazivom Bixymusic Record Label.

Početak 2017. donosi joj daleko veću zapaženost u medijima, zahvaljujući novoj pesmi Ceo svet si ti, koja predstavlja mešavinu nekoliko stilova - pop, latino i dzez muzike. Tekst za englesku verziju iste pesme napisao je Adlen Šiljak, a nosi naziv All the world to me. Nakon toga usledila je i saradnja sa talentovanim pesnikom iz Užica - Milivojem Stojićem, na čiju je pesmu iskomponovala melodiju za pesmu Rizik, koja je objavljena septembra 2017. godine. Ovom pesmom najavila je i svoj drugi album pod nazivom Druga priča, koji je objedinio 10 singlova, čiji je izdavač za digitalne platforme Bixymusic Record Label. Dobitnica je prestižne nagrade Dama godine region 2017. za rad doprinos i stvaralaštvo. Vredno radi na novom muzičkom materijalu.

Početkom 2018. godine izdaje svoju 20. autorsku kompoziciju pod nazivom Vagon, čiji je autor teksta multimedijalni umetnik Nenad Škundrić. Pesmu i spot posvetili su svim žrtvama nasilja. Bavi se humanitarnim radom i uvek vredno radi na novom muzičkom materijalu.

Učestvovala je na nekoliko manifestacija dijaspore. Neke od njih su Svetosavski bal u Beču i festival Dani Balkana u Minhenu (Balkantage), na kojem je gostovala 2016. godine izvodeći svoja autorska dela.

Februara 2019. sa pesmom To je tako osvaja nagradu u Los Anđelesu na prestižnom internacionalnom takmičenju kompozitora u kategoriji kantautora. U isto vreme bila je i polufinalista takmičenja International Song Competition 2019. u Nešvilu, sa instrumentalnom kompozicijom Fenix. Nakon toga objavljuje novu baladu pod nazivom Odlazim sad.

Godine 2019. izdala je i svoj prvi instrumentalni album pod nazivom Piano for Relax za Bixymusic Record Label.

Oktobra 2019. godine objavljuje novi singl - obradu poznate folk pesme Pala ćuprija , u diksilend aranžmanu, koji sama potpisuje..

Marta 2020. objavljuje novi singl Bez preživelih, čiji spot je posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti, a njegova poruka glasi: Reci drogi NE! Sa ovom pesmom po peti put osvaja srca američke publike i dobija nagradu za najbolju pop rok pesmu februara 2020. godine na internacionalnom takmičenju Akademia Awards u Los Anđelesu. .

Septembra 2020. objavljuje svoj četvrti studijski album Piano for Relax Vol. 2 (Meditation), album instrumentalne muzike čiji je drugi naziv i Klavir za opuštanje, namenjen svima koji imaju želju da se udalje od stresa i svakodnevnih trzavica. Godine 2020. stekla je i Status samostalnog umetnika Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije. U pripremi je njen treći instrumentalni album za klavir pod nazivom „Piano for Relax Vol. 3 – Romantic“, kao i nekoliko vokalno – instrumentalnih kompozicija. Piše za sebe i druge izvođače muziku svih žanrova. Bila je i jedan od autora na Saboru narodne muzike 2020. godine sa kompozicijama „Ona mi se udaje“ – koju je izveo Renato Henc i „Rastanak“, u izvođenju Zorane Simeunović, kao i međunarodnog festivala Tamburica Fest 2022. u Novom Sadu sa kompozicijom "Sveto mesto", koja je prepevana i na nemački jezik. Među izvođačima koji izvode njene kompozicije su: Ivan Milinković, Megamix Band, Acapulco Band, Boban Čurlić, Duško Trifković, Dejan Janošević Kile, Dejan Radovanović i mnogi drugi.